Evenimente

Concursul de proiecte ”Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine”

Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic-Educaţional al Patriarhiei a organizat cu prilejul Anului omagial Euharistic Concursul naţional de proiecte duhovniceşti „Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine”. În urma evaluării la nivelul protopopiatului Lehliu și apoi la cel eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, proiectul cu titlul ”Gustați și vedeți că bun este Domnul” desfășurat în Parohia Gurbănești și coordonat de cucernicul preot Dobre Iulian a fost ales ca căștigător.

Patriarhia Română a invitat câștigătorii concursului național în București în zilele de 20 și 21 mai 2014. În după-amiaza zilei de 20 mai 2014 s-a vizionat reportajul realizat de Trinitas TV despre Concursul Național ”Sfânta Euharistie – lumina vieții creștine” , în sala Aula Magna ”Teoctist Patriarhul”, prezentându-se un colaj al proiectelor câștigătoare.

La finalul Sfintei Liturghii oficiată pe 21 mai 2014, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a premiat pe cei 29 de copii câştigători ai Concursului Naţional „Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine” şi însoţitorii lor, preoţi sau profesori de religie. La festivitatea de premiere cucernicul preot Dobre Iulian a fost însoțit de un copil, Dobre Emanuel, ca reprezentant al grupului de cateheză al Parohiei Gurbănești.

Scoala altfel – ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”

În cadrul acestei săptămâni preacucernicul părinte Dobre Iulian a desfășurat activități cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Gurbănești.
La prima ora a dimineații, elevii claselor V-VIII au participat la Liturghia Darurilor mai–nainte Sfințite unde s-au rugat și au participat activ la buna desfășurare a acesteia.

Cucernicul preot a însoțit apoi elevii la școală unde le-a prezentat un material power-point cu titlul ”Stâlpările de Florii” și le-a vorbit despre Praznicul Împărătesc a Intrării Domnului în Ierusalim și despre Săptămâna Patimilor ce urmează acestuia. Această temă face parte din parteneriatul încheiat între Parohia Gurbănești și Școala Gimnazială din Gurbănești sub denumirea ”Hristos în școală”.

”Iubita mama, draga bunica”

Ziua de 8 martie – ziua femeii s-a dovedit o zi de bucurie realizată de cucernicul preot Dobre Iulian cu ajutorul financiar al d-lui Manea Sandu.

Cucernicul preot a fost ajutat de copii din grupul de cateheză pentru a oferi flori tuturor fetelor și femeilor din parohie. Enoriașele au primit cu mare bucurie darul oferit.

”Rugaciune si vindecare”

În perioada postului Paștelui în fiecare vineri la orele prânzului cucernicului preot Dobre Iulian împreună cu cucernicul preot Grigore Eugen Cristian de la Parohia Coțofanca au săvârșit Taina Sfântului Maslu. Sfânta Taină s-a desfășurat pe rând la cele două biserici pentru enoriașii ambelor parohii.

La Sfânta Taină a Maslului au participat și elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Gurbănești însoțiți de profesoare și învățătoare.

Copiii lauda Nasterea Domnului 

Duminică, 21 decembrie 2013, în preajma praznicului ”Nașterii Domnului”, copiii din Parohia Gurbănești au participat la Sfânta Liturghie. În timpul Sfintei Liturghii copiii au primit Sfânta Taină a Împărtășaniei. Din parte Parohiei au fost pregătite pachete cu dulciuri și fructe care au fost dăruite copiilor. La sfârșitul Sfintei Liturghii copiii participanți au cântat colinde enoriașilor prezenți.

Îngerii sunt pazitorii copiilor

Prin parteneriatul realizat între Școala Gimnazială nr. 1 din Gurbănești și Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din parohia Gurbănești sub titulatura ”Hristos în școală”, în ziua prăznuirii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil s-a desfășurat aceasta activitate. Elevii claselor V-VIII au participat în mod activ la Sfânta Liturghie dând răspunsuri la strană. La sfârșitul Liturghie au ascultat cuvântul de învățătură rostit de cucernicul preot îmbogățindu-se spiritual și duhovnicește.

“Cercul catehetic” ce a avut loc pe data de 27.02 .2013 în Programul “Hristos împărtăşit copiilor”

Miercuri, 27 februarie 2013, s-a desfăşurat o lecţie demonstrativă de catehizare la parohia Gurbăneşti, Protopopiatul Lehliu. A participat preacucernicul părinte Constantin Pătraşcu, inspector pentru catehizare în cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, alături de preoţii Cercului Pastoral Valea Mostiştei. Preotul paroh Dobre Iulian le-a vorbit elevilor despre “Pilda Vameşului şi Fariseului”.

Copiii, au lucrat la realizarea unor exerciţii dovedind că au cunoştinţe despre pilda prezentată de cucernicul părinte şi au vizionat fimul ortodox rus “Rugăciunea mută”.

La sfârşitul lecţiei, preacucernicul părinte inspector Constantin Pătraşcu, le-a vorbit copiilor despre rugăciune şi despre perioada în care ne găsim cu toţii, adică perioada Triodului.

La sfârşitul activităţii preotul paroh a oferit fiecărui copil daruri ca răsplată a efortului depus.

Izvorul Tămăduirii

Cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii elevii claselor a VI-a, a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 Gurbănești au avut plăcerea de a asista la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu cadrele didactice. Elevii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie dând răspunsurile la strană. Elevii au luat Aghiasma mică și au dus-o acasă, iar din partea enoriașilor prezenți au primit ofrande. La sfârșitul slujbei elevii au fost miruiți și binecuvântați.

Pelerinaj la Mânăstirile Dobrogene

În preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Preotul paroh a organizat un pelerinaj la Mânăstirile Dobrogene : Peștera Sfântului Apostol Andrei, Mânăstirea Sfântul Gherman din Dobrogea și Mânăstirea Dervent. La acest pelerinaj au participat un număr de 20 de credincioși care s-au închinat cu evlavie la locurile vizitate, au ascultat cu mare interes explicațiile monahilor-ghid de la Mânăstiri rămânând cu alese bucurii duhovnicești și manifestându-și totodată dorința de a mai participa și la alte pelerinaje organizate de cucernicul părinte Dobre Iulian.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.